Displaykylrum i Musselbaren!

Musselbaren har öppnat en ny restaurang i Kleven Smögen. Konceptet är detsamma som i Musselbaren i Ljungskile - att erbjuda en bohuslänsk gourmetupplevelse av pinfärska blåmusslor med klassiska tillbehör i en lika enkel som traditionsrik miljö.

Dahlmans Kylteknik startade projekteringen hösten 2016 och påbörjade installationerna ett halvår senare. Allt stod klart i slutet av april 2017.

En utmaning i projektet var att de inte gick att installera en kylmaskin utomhus på grund av att det hade haft för stor påverkan på exteriören.

Lösnings blev en annan. Kylmaskinen kopplades istället upp mot befintliga energibrunnar som i sin tur kyler ner maskinens kondensorvärme. En positiv bieffekt till den här lösningen är att värmepumparna för uppvärmning får en högre verkningsgrad tack vare att temperaturen ökar i energibrunnarna.

Kylmaskinen kyler ner fyra stycken kylrum varav ett är ett spektakulärt displaykylrum med glasade väggar, vilket gör att restauranggästerna ser musslor, skaldjur och andra råvaror som väntar på beställning och servering.

Allt har blivit väldigt bra. Tur att Dahlmans Kylteknik är så flexibla då vi ändrade våra planer lite under projektets gång. Jag jobbar gärna med dem igen och kan rekommendera dem vidare till andra beställare, säger Peter Ulverås delägare av Musselbaren.

Vi har stor vana av att arbeta med restauranger men det var första gången jag såg ett genomskinligt kylrum. Det var ett roligt uppdrag och restaurangen är riktig fin. Jag är också glad över att vi fick till en så bra lösning med energibrunnarna, säger Daniel Dahlman, projektledare på Dahlmans Kylteknik.