Nytt uppdrag med glesbygdsstöd

Dahlmans Kylteknik har fått ett nytt uppdrag av Nössemarks Lanthandel i Dals-Eds kommun. Butiken ligger tre km från norska gränsen. Många norrmän har sommarhus i trakten och under sommarhalvåret ökar försäljningen markant.

Butiken som är en traditionell lanthandel med allt vad det innebär kommer att genomför en totalentreprenad på kylsidan med helt nytt mejerikylrum, nya kyl- och frysdiskar, byte av kylmaskin och ny styr och regler. Projekteringen är genomförd och v.21 startar installationsarbetet. Dahlmans räknar med att uppdraget ska pågå i två veckor. Butiken drivs av mor och dotter, Monica och Cathrine Balder.

- Vår butik hjälper till att hålla glesbygden levande. Nu hjälper Dahlmans oss att förnya butiken och samtidigt sänka våra energikostnader. Det känns som om vi får en helt ny butik. För oss är det viktigt att våra kunder ser att vi utvecklas. Lanthandeln är inte bara en butik utan också en mötesplats och samlingspunkt för ortens ca 140 bofasta. Under sommaren bor det betydligt fler människor här. Klockan elva varje dag serverar vi våra kunder kaffe. Då är det många som kommer hit, umgås och dryftar världsläget. Vår lanthandel fyller en samhällsfunktion som sträcker sig betydligt längre än till att sälja livsmedel, säger Cathrine Balder, handlare, Nössemarks Lanthandel.