God Jul & Gott nytt år - från en 50-åring!

Det har varit ett speciellt år, för alla men inte minst för Dahlmans Kylteknik som firar 50 år! Vi tar en recap på tiden som varit, och låter vår VD Robert summera året.

1971, året då…

Apollo 14 landar på månen
Göteborg firar 350 år som stad
SL-kortet införs
Det för första gången säljs fler färg-TV-apparater än
svartvita i Sverige under ett år…
men det är framför allt även året då Dahlmans kylteknik startades i Uddevalla! 

Per Dahlman

Loggan 1985

Låt oss berätta historien om en stolt 50-åring.

1971 tog Per Dahlman över det anrika kylföretaget Strömers Kylaktiebolag. Han valde att byta bolagsnamnet till P. Dahlmans kylteknik AB och flyttade firman till en källarlokal i Uddevalla. Samma år fick Per en son, Robert.
 
Robert fick hänga med sin pappa på alla olika projekt, det var ett sätt att umgås samtidigt som han fattade tycke för det praktiska arbetet. Kundkretsen bestod mest av restauranger, vägfik och butiker på den tiden, så riktigt lyckade dagar ute på jobb fick Robert glass eller hamburgare när han satt och väntade på att jobbet skulle bli klart.
 
När Robert var runt 6-7 år fick han en overall, sin alldeles egna blårock som det stod Dahlmans Kylteknik på ryggen. Var det kanske den som banade väg inför framtiden som kom?

Åren gick och P. Dahlmans kylteknik växte från ett enmans företag till en framgångsrik business där de även tog på sig större projekt som köpcentrum, fastigheter, mer butiker och generellt större anläggningar. Redan under tidigt 80-tal var företaget ledande inom teknik och var mycket engagerade i kylbranschens frågor samt utbildning. På den tiden var Ozonhålet vårt största hot, och sedan nu i våra dagar växthuseffekten. Dahlmans började omgående att ställa om sig till att jobba med de nya godkända köldmedierna, vilket resulterade i en enorm satsning på kompetens och utbildning inom företaget.
 
Robert började studera till elektriker på gymnasiet men fortsatte jobba så mycket som möjligt på sin fars företag vid sidan av studierna. Att ha många bollar i luften har alltid legat i familjens gener.

2008 började Dahlmans med den nya typen av köldmedia CO2 naturligt köldmedia, vilket var början på något riktigt stort. Dahlmans var pionjärerna med denna typ av ”nya” kylteknik. Idag jobbar Dahlmans till 90 % med denna teknik till alla större applikationer, denna teknik har ingen påverkan på vårt klimat.
100 % hållbar teknik.

Att Robert skulle ta över efter sin pappa var aldrig riktigt självklart, så 1999 prövade Robert sina egna vingar och startade eget, dock inte inom samma nisch, men i samma bransch. Efter cirka 15 år med egna företag och projekt köpte Robert företaget från sin far 2013. Han tog över stafettpinnen och fortsatte utveckla företaget inom teknik och service med hjälp av sina duktiga medarbetare.
 
Dahlmans kylteknik har under åren vunnit pris som årets franchisetagare under flera år samt priset som årets företag i Uddevalla 2020.

1985 - Dahlmans Kylteknik sålde kyldiskar och hade egen utställning m.m. i egen butiksutställningslokal

2021…

 
Robert Dahlman har ordet
Snart lider 2021 mot sitt slut och vi ser fram emot 50 fantastiska år till med våra medarbetare, kunder, leverantörer och kollegor i branschen.
 
Vi har under 2021 haft en mycket fin orderingång och lyckats att öka under denna svåra tid med Covid relaterade problem.
 
Jag är mycket stolt över mina medarbetare som har kämpat och jobbat så att alla våra projekt och servicearbeten blivit klara. Utan detta Team, med så duktiga tekniker, montörer, administratörer, ekomonomer och kalkyl/projektledare så hade jag inte klarat av att driva mitt företag, så enkelt är det.
 
Jag är även stolt över mig själv att vi gör vårt bästa år, just i år. Vårt 50e år.
 
Att vara VD och chef innefattar 80 % kommunikation och 20 % teknik och ekonomi. Min arbetsdag börjar och slutar oftast med samtal mellan mig och mina medarbetare. Däremellan är en transportsträcka med deadlines.
 
I vårt företag pratar vi med varandra, vi stöttar varandra, vi skrattar med varandra, inte åt varandra.
Ingen är mindre värd än någon annan.
 
Vdns främsta roll är som för en kapten att styra skutan med stabil hand och kommunicera med sin besättning och vara tydlig och sätta fart mot nya mål med rätt kurs och slutföra seglatsen ända in i hamn. Jag hoppas att få vara Dahlmans kapten några år till och att jag har förtroendet.
 
Tack alla i Dahlmans för ett fantastiskt 2021.
Tack alla kunder för förtroendet vi får av er.
Tack till alla våra duktiga underentreprenörer som vi jobbar så bra ihop med.
 
God Jul & Gott Nytt År
Robert Dahlman, VD Dahlmans Kylteknik