Dahlmans miljösäkrar City Gross-butiken i Ytterby

Arneg Nordic (Wica) anlitade Dahlmans Kylteknik för att modernisera och miljösäkra den stora City Gross butiken i Ytterby.

Projektet är en totalentreprenad som för Dahlmans räkning startade i december 2018. Driftsättning av CO2-aggregatet är beräknat till mars.Under sista etappen, hösten 2019, skedde byte av frysdiskar. Uppdraget innebär att Dahlmans i olika etapper, bygger om all kylteknisk apparatur och konverterar butiken till CO2, som är ett naturligt köldmedium.

Butiken behåller delar av det gamla kylsystemet och låter det nya CO2-aggregatet kyla befintlig köldbärare på kyldiskar. Det innebär att City Gross kan behålla en del av sina kylmöbler på köldbärarsystemet. Köldbärarsystemet kyls efter ombyggnationen via en plattvärmeväxlare från det nya CO2-aggregatet.

- Vi har ett bra samarbete med TESAB-gruppen och är nöjda med Dahlmans. Med Dahlmans har vi tidigare genomfört flera lyckade projekt, säger Mikael Arvidsson, Projektledare på Arneg Nordic (Wica)

- Att genomföra en så omfattande ombyggnad av kylsystemet i en butik som är i drift, kräver en noggrann planering och nära samarbete mellan butiken och entreprenörer. När projektet är avslutat har vi ersatt all F-Gas med naturligt köldmedia, säger Mats Holm, Teknisk Chef och energiansvarig på City Gross.

- Det här är en av de största butikerna vi byggt om under drift. Samarbetet med Arneg Nordic (Wica) samt med Bergendahls gruppen (City Gross) fungerar som alltid bra, säger Robert Dahlman, VD på Dahlmans Kylteknik.

Bild: Kenneth Hult, butikschef på City Gross Ytterby