Klimatneutral kylteknik till Coop i Trollhättan

Coop-butiken på Hörngatan i Trollhättan byggdes om till en klimatneutral och energisnål livsmedelsbutik. Dahlmans Kylteknik fick i uppdrag att installera klimatneutral kylteknik i butiken. De utför all kylteknisk installation samt injustering och igångkörning. Beställare av uppdraget är Wica/Arneg och Coop Väst.

F-gasförordningen ställer krav på kylanläggningar, inte bara i livsmedelsbutiker utan även för restauranger, storkök, fryslager och isbanor mm. I år blir det installationsförbud för köldmedier med GWP över 2500. Dahlmans Kylteknik, som är en av pionjärerna inom klimatneutral kylteknik, har sedan 90-talet installerat åtskilliga kylanläggningar med CO2. Installationer som är miljövänliga och ger hög energibesparing.

- Vår policy är att vi ska arbeta miljövänligt. F-gasförordningen driver på konverteringen från syntetiska köldmedier till naturliga. Den nya anläggningen är bra för miljön och ger samtidigt bra energibesparingsmöjligheter. Med Dahlmans fungerar allt bra, säger Robert Eklund, projektledare på Coop Väst.

- De här åtgärderna kommer att lyfta hela butiken och uppskattas av våra kunder. Det ligger också helt rätt i Coops idé om att tänka miljövänligt, säger Elisabeth Carlsson, butikschef på Coop Hörngatan.

- I den här entreprenaden använder vi oss av Frigadon - vår svenska leverantör av CO2-aggregat. Det är hållbart och gynnar våra arbeten här i Västsverige. Wica är också en svensk tillverkare av kyl och frysdiskar, vilket ger samma effekt. Jag tycker att Coop har varit förutseende genom åren och framåt när det gäller konverteringen av köldmedier. En bra uppdragsgivare, säger Daniel Dahlman, projektledare på Dahlmans Kylteknik.