ICA Nära Gäddede sänkte energikostnaderna med 40%

”Vi sänkte energikostnaderna med 40%. En fantastisk siffra nu när butiken utökat livsmedelsutbudet!”, Mikael Jönsson, Handlare ICA Nära i Gäddede.

I en ganska tidstypisk byggnad från 70-talet ligger ICA Nära i Gäddede. Med tanke på hur liten orten är har det här gjorts en unik satsning på att skapa en så modern livsmedelsbutik som möjligt. I Gäddede bor det bara 500 personer men butiken omsätter ca 65 miljoner kronor. 80% av försäljningen står norska kunder för.

Entreprenören som ansvarade för moderniseringen och installationerna var Frys & Kylservice från Östersund - ett av TESABs medlemsföretag.

- Butiken hade tidigare en äldre Kryotherm DX anläggning. En värme, ventilation och kylanläggning med traditionella köldmedier, integrerat i en och samma enhet. Det är fortfarande en vanligt förekommande systemlösning i många butiker. Ofta en riktig energibov då funktionen kraftigt försämrats med åren. I dag är ICA Nära i Gäddede en modern, driftsäker och miljövänlig butik, säger Jan Lindfors, projektledare på Frys & Kylservice AB.

Frys & Kylservice demonterade den gamla Kryotherm-anläggningen i sin helhet. Köldmedier med hög miljöpåverkan (GWP) ersattes med en modern CO2-kylmaskin och ett nytt effektivt ventilationsaggregat. Kylmaskinen är en central funktion, den fungerar som kombinerat kyl, frys, komfortkyla och värmepump. Det här har gjorts möjligt tack vare borrade energibrunnar och en bra styrteknik. Från berget kan ”billig” kyla hämtas och kyla fastigheten på sommaren. På vintern hämtas värme från berget via kylmaskinen som även fungerar som värmepump till fastigheten. Berget används också för att underkyla kylanläggningen och kan på så sätt göra kylproduktionen för butikskylan riktigt energisnål.

I samband med ombyggnationen installerades även moderna kyl- och frysdiskar med LED-belysning och glastäckning. Allt för att bli så energieffektiv som möjligt. Systemen övervakas i realtid via internet. Handlaren har räknat ut att de har sänkt sina energikostnader med 40% sedan ombyggnationen.

- Vi har ett jättebra samarbete med Frys & Kylservice som ingår i TESAB-kedjan. De är väldigt aktiva och genuint intresserade av sitt uppdrag vilket jag ser som ett stort plus. I dag har jag en driftsäker och energisnål butik som bidrar till en bättre miljö. Det webbaserade övervakningssystemet är kanon. Jag kan ta ett exempel. Jag var hemma och åt lunch då ett av larmen gick. Det var en kund som glömt stänga dörren till en av frysarna. Larmpunkten är minus tretton grader så gissningsvis hade inte dörren stått öppen så länge men larmet reagerade snabbt. När det gäller Frys och Kylservice så kan jag verkligen rekommendera dem vidare till andra handlare och butiker, säger Mikael Jönsson, Handlare ICA Nära Gäddede.

- Det här har varit ett spännande projekt. Vi och kunden utgick från en beskriven handling från ICA som vi gemensamt omformade för att exakt passa kunden behov. Dessutom är kunden teknisktkunnig vilket innebär att vi tillsammans med honom på distans kunnat justera anläggningen för optimal drift, säger Jan Lindfors, Projektledare, Frys & Kylservice AB.