100 000 steg för ett hållbart samhälle

TESAB-kedjans hållbarhetspolicy ska genomsyra hela verksamheten, från ax till limpa. Eller i det här fallet, från någon annans initiativ till en promenad i Växjö för Kronobergs Kylteknik i gott ändamål.

05.00 lördagen den 1 maj började Elisabeth Anderberg, Stina Jansson och Anna Palmgren ta sina första steg, men resan startade egentligen redan i februari, när de hörde talas om en utmaning att gå 100 000 steg på ett dygn. De blev inspirerande till att använda samma koncept, men samtidigt göra det för ett gott ändamål. Elisabeth Anderberg är volontär på kvinnojouren Blenda i Växjö och det är dit de bestämde sig att pengarna skulle gå.

- För oss var det inte så svårt att bestämma oss för vilket ändamål. Jag är volontär på Blenda och får se och uppleva hur våldet präglar kvinnor. När vi började planera detta i februari/mars fick vi en god respons, men när medierapporteringen ökade om våld mot kvinnor fick vi ett otroligt gensvar. Kunskap är a och o, och vi upplevde att fler då förstod innebörden av det vi skulle genomföra, säger Elisabeth Anderberg.

Deras runda gick längs Södra Bergundasjön, Trummen och Växjösjön, det blev fyra varv och en bit till för att få ihop stegen. Många anslöt sig under promenaden för att peppa, få mer kunskap och hjälpa till på vägen. Kronoberg Kylteknik visade intresset tidigt för uppdraget och valde att både skänka pengar och stötta under vägen den 1 maj

- Jag blev mäkta imponerad när jag fick höra talas om tjejernas projekt att gå 100 000 steg på 24h och göra det i syfte för välgörenhet, vi arbetar ju till vardags mycket med hållbarhet men till stor del i verksamhetsanpassad inriktning för minskad miljöpåverkan i form av naturliga köldmedium samt energibesparing. Att få möjligheten till att vara med och stötta tjejerna i deras projekt i ett samhällsperspektiv känns helt fantastiskt och rätt både för samhället lokalt och för hållbarhet i ett större format, säger Mattias Eriksson, ägare på Kronobergs Kylteknik.

För hållbarhet handlar inte bara om att välja energieffektivt eller vara miljöveten, det handlar även om social hållbarhet. Det berör människors livsbetingelser i samhället, till exempel hälsa, trygghet, utbildning, rättvisa och maktutövning, samt möjligheterna att förbättra dem. De mänskliga rättigheterna är grundläggande och ett flertal av FN:s globala mål visar på vad begreppet social hållbarhet innefattar. Läs mer om TESABs hållbarhetspolicy här.

Det är snart tre veckor sedan stegen uppmärksammades av media runt om i landet. Hur går känslorna och tankarna nu?

- Det tog några dagar att smälta det, allas engagemang. Det var många privatpersoner som skänkte pengar, en femtiolapp hit, en hundralapp dit. Under hela resan kände vi den klyschiga känslan – ”tillsammans klarar vi allt”. Och det är verkligen så. Vi kan visa kvinnorna att vi är många som stöttar dom. Till nästa år hoppas vi på att fler företag engagerar sig.

Elisabeth Anderberg berättar också att uppdraget mer var tänkt som en engångsgrej, men att de ganska snabbt efter promenaden fick förfrågningar över hela landet. Det var många som såg styrkan i ett initiativ som detta och ju fler som kan vara med, desto bättre som man säger.

- Som det känns nu kommer detta inte bli sista gången. Om vi kan få fler människor att göra samma sak fast på olika platser i landet, och alla stötta sin lokala kvinnojour vore det fantastiskt. Det är just dem vi vill stötta, det vi brinner mest för. Både det förebyggande arbetet för samhället men även hjälpa de kvinnor som finns där just nu.

- Kronoberg Kylteknik vill rikta en stor eloge till Elisabeth, Anna och Stina för en fantastisk prestation, säger Mattias Eriksson, ägare på Kronobergs Kylteknik.

Och den faktiska summan?

Hela 142.490 kr till kvinnojouren Blenda i Växjö.
Tillsammans kan vi jobba för ett hållbart samhälle!