Jonas Bergman har ordet

På bild tv Tina Bergman, th Jonas Bergman

I maj 2020 fyller vi 50 år. Ett halvt sekel har passerat sedan Kyl-Bergman startade, vilket gör oss till Västerviks äldsta kylföretag. Det har varit en spännande och fartfylld resa, men genom att vara äldst tillkommer också stort ansvar. För att kunna tillgodose alla våra fantastiska kunders enskilda behov har vi ständigt varit på jakt efter utveckling och hittat nya sätt att förbättra oss på.

För drygt fem år sedan tog vi klivet och satsar nu kraftigt på att främst jobba med naturliga köldmedium, som exempelvis CO2. Genom att installera naturliga köldmedium hjälper vi till att minska vårt ekologiska fotavtryck. F-gasförordningen som trädde i kraft 2015 hjälper oss och våra kunder att göra rätt val, det vill säga skydda miljön genom minskade utsläpp av fluorerade växthusgaser, F-gaser. Från och med 2020 är det till exempel förbud mot påfyllnad av köldmedium vid service av kyl- och fryssystem med högre växthuspåverkan än 2500. Detta kommer påverka många av våra kunder, men genom god kontakt och gemensam handlingsplan för våra kunder kan vi på ett pris- och tidseffektivt sätt levererar långsiktiga lösningar.

Förutom minskad växthuseffekt är fördelarna med naturliga köldmedier många. Anläggningarna drar mindre energi, kräver mindre underhåll och energin som bildas kan återanvändas och alstra värme. Användningsområdena är många, CO2 är exempelvis lämplig till livsmedelsbutiker, restauranger och storkök, kyl- och fryslager, luftkonditionering med fler.

Jag vill förklara återanvändningen av CO2 lite ytterligare, för det här är faktiskt inte så många av våra kunder som vet om innan de anlitar oss. Vid en installation med fluorerande växthusgaser används vanligtvis inte energin som bildas, utan den släpps ut i atmosfären och påverkar vår miljö. Tänk er stora industrier som spottar ur gaser, med CO2 kan vi istället ta till vara på gasen och använda den. Processen är egentligen ganska simpel, den renas och förs över i cylindrar som vi senare kan använda som köldmedium i olika kyl- och värmesystem. Det blir win-win för företaget och självklart för vår miljö. Tillsammans med våra kunder och duktiga kyltekniker kan vi ta ställning för en mer hållbar miljösyn.

En av våra styrkor i företaget är våra kompetenta kyltekniker, som vi har förmånen att jobba med varje dag. Tillsammans levererar vi en snabb och effektiv service, helt anpassat till våra kunders egna behov. Oavsett om du vill energieffektivisera husuppvärmningen eller uppdatera till hållbara kyl- och frysutrustning hos ditt företag finns vi här för att hjälpa dig.

Snart har 50 år gått och det har varit en spännande resa hit, men den är långt ifrån över. Trots att tillväxten ökat och antalet anställda blivit fler är ambitionen den samma. För oss handlar det inte om att bli störst. Det handlar om att vilja vara bäst på det vi gör och värna om både nya, gamla och framtida kunder som gett sitt förtroende till oss.

Håll utkik efter en inbjudan, 50 år vill vi såklart fira med er!

Jonas Bergman,
VD Kyl-Bergman