Urban Deli - 100% miljövänlig kyla genom CO2!

Urban Deli är ett storstadskoncept som består av tre restauranger. Gästerna kan äta frukost, lunch, middag eller brunch, dricka en öl från ett mikrobryggeri, handla korv och ost i charken eller köpa färdigpackad hämtmat. Urban Deli kombinerar restaurang, café, saluhall med delikatesser och bageri samt hotell under samma tak.

Den första Urban Deli såg dagens ljus 2009 vid Nytorget på Södermalm, 2012 följde Sickla i Nacka och därefter 2016 slog Sveavägen 44 i centrala Stockholm upp portarna. En vanlig fredag besöks de tre restaurangerna av i runda tal 2000 gäster.

Industri & Laboratoriekyl har varit med under stora delar av den resan och installerat kyla i de olika restaurangerna.

Sveavägen 44 är den senaste och största Urban Deli.

När Industri & Laboratoriekyl kom in i projektet höll fastighetsägaren Diligentia samtidigt på att bygga om hela fastigheten med målet att miljöcertifiera den enligt BREAAM för att nå nivån Excellent. Byggnaden i sig är en av de största i Stockholm. Det sägs att den efter ombyggnationen erbjuder mer kontorsyta än de fem Hötorgsskraporna tillsammans!

  • Vi kom in sent i projektet och ingenting fanns projekterat för någon kylinstallation. Det var därför skönt att jobba med Industri & Laboratoriekyl. De är duktiga på projektering och dessutom flexibla och väldigt bra på att lösa problem på plats. Vi på Viessman levererade alla produkter som kyl- och frysmöbler, ismaskiner, kylbänkar m m. Industri- och Laboratoriekyl stod för alla installationer. De är bäst i branschen på komplicerade installationer med CO2, säger Eddie Andersson, projektledare på Viessman.
  • Det var stor skillnad att jobba på Sveavägen jämfört med Nytorget. Urban Deli vid Nytorget var en ombyggnation vilket innebar väldigt kort produktionstid. Jag tror vi hade två veckor på oss från start till mål och då gäller det att ha planerat rätt. På Nytorget tog vi bort det gamla och installerade allt nytt, drog rör och ledningar, installerade nya kyl- och frysmöbler, fyllde upp och tryckprovade. Ingenting fick gå fel och ingenting gick fel. Urban Deli på Sveavägen var en nybyggnation. Det innebar att vi kom in i en tom yta och fick möjligheten att projektera och skapa våra egna lösningar. Vi ritade upp hela anläggningen i 3-D-Cad för att ha kontroll över installationen och för att kunna förutse vilka problem vi skulle kunna stöta på då kylan hade ”glömts bort” och det var fullt i de flesta installationsutrymmena, säger Viktor Wilson, konstruktör och projektledare på Industri och Laboratoriekyl.

 

Sverige största CO₂-anläggning i storköksmiljö?

En restaurang eller ett koncept som Urban Deli på Sveavägen 44 behöver mycket kyla. När allt stod klart hade Industri & laboratoriekyl förmodligen installerat den största CO₂-anläggningen i storköksmiljö i Sverige med sina 19 kylrum, 3 frysrum och 62 skåp och bänkar. Kyleffekten är hela 110kW och fryseffekten är drygt 30 kW. CO₂-anläggningen servar inte bara kyldiskar ute i butiken utan den förser även serverrum, barer, restauranger och två storkök med kyla. I köken finns de traditionella kyl- och frysrummen, men också nedkylningsanläggningar (blastchillers) mm. Värmeåtervinningen är 100% och går först och främst till att generera varmvatten, men även för uppvärmning och i det här fallet också till markvärme. Kylanläggningen ser till att trottoaren utanför restaurangen hålls snö- och isfri under den kalla årstiden. Ett extra plus är att kondenseringstemperaturen då sänks vilket ger ytterligare energibesparing.

-Vår vision för våra restauranger är att göra matlivet godare, gladare och lyckligare. Begreppet gladare inkluderar även vår miljö och vårt arbete med hållbarhet. Investeringen i en CO₂-anläggning på Sveavägen 44 var något dyrare än en konventionell, men den blir billigare i drift. Viktigare är att vår kund nu vet var vi står i miljöfrågor och vad vi vill. Våra gäster har höga förväntningar på oss och vi vill uppfylla dem. Nu anställer vi en medarbetare som enbart kommer att arbeta med hållbarhetsstrategi. Där ingår allt i från hur vi kyler våra produkter och hur vi hanterar våra sopor till från vem vi köper våra råvaror osv. Industri & laboratoriekyl är en bra leverantör. Det är roligt att arbeta med en leverantör som driver samma frågor om miljö och hållbarhet som vi själva, säger Jesper Weidlitz, grundare av Urban Deli.