Mathem - Sveriges största matbutik på nätet behövde ett miljövänligt lager!

Under tio intensiva veckor byggde Industri & Laboratoriekyl upp en av Sveriges största industrikylapplikationer med CO₂ i det som är Mathems hjärta - deras nya distributionslager i Bromma.

Mathem har vuxit med rekordfart sedan starten 2006 och är nu Sveriges största matbutik på nätet. Konceptet att handla är enkelt och framgångsrikt, kunden väljer och beställer bland 10 000 varor på nätet, varorna plockas i hop i lagret, kunden får ett SMS på körschema, varorna levereras hem till kunden via en av Mathems 250 kyl- och frysbilar. I lagret är varorna sorterade efter efterfrågan och inte som i en livsmedelsbutik efter kategori. Att lagret är centralt för Mathems verksamhet är ingen underdrift.

Framgången gjorde att Mathem växte ur sitt gamla lager och tog över Pripps gamla bryggeri i Bromma för att bygga ett nytt.

Under fyra månader genomfördes en omfattande lokalanpassning av de ca 18 000 kvm, varav 4.500 bestod av kylrum och 1.000 kvm av frysrum. Industri & Laboratoriekyl byggde upp både kyl- och frysrum från grunden inne i byggnaden.

En av Sveriges första och största industriapplikationerna med transkkritisk lösning

Industri & Laboratoriekyl som var totalentreprenör på kyla, el, styr och ventilation satte in två Green & Cool-maskiner.

Att använda den här typen av CO2-teknik vid en installation av den här storleken var en nyhet.

-När vi började samtala med Industri & laboratoriekyl gick allt väldigt fort. Vi ville ha en framtidssäker kyllösning som var miljövänlig och energieffektiv.  Deras förslag var en modern CO₂-lösning och det passade oss perfekt. Under byggnationen samordnade de sitt uppdrag på ett klockrent sätt. Inställningen och förmågan att kunna lösa problem direkt på plats imponerade. De levererade i tid och efteråt har vi inte haft ett enda problem med deras installation, säger Erik Andreén, fd projektledare på Mathem.

-Det mesta vi installerar är trots allt butikskyla och mindre kyl- och frysrum. Nu gjorde vi allt i större skala, både i storlek som verkningsgrad. När man går upp i dimension på kylmaskinerna får vi ut mer effekt och därmed också mer värmeåtervinning och då lönar det sig med extra allt. Kylmaskinen är förberedd för värmeåtervinning till fastigheten, den kyler ner ventilation till kylrummet, värmeåtervinningen skapar t ex golvvärme under frysen, där det normal annars är elvärme, säger Niklas Lundgren, projektledare, Industri & Laboratoriekyl

Det var ett komplicerat projekt med mycket kort produktionstid. Totalt skulle 150 personer vara där och arbeta samtidigt med sina specifika entreprenader, el, ventilation, kyla, snickeri, rörmokeri m.fl. Det krävdes samordning och rätt inställning hos alla entreprenörer

-Jag kom in när kylinstallationen var klar och den har i stort sätt varit helt problemfri sedan dess. Industri & laboratoriekyl håller hög servicenivå. Vid minsta lilla larm kontaktar de mig och kommer ut för att kontrollera att allt står rätt till. Den tekniska utrustningen behöver vi inte bry oss om för den håller de koll på. Det känns tryggt att ha dem som servicepartner, säger Stefan Karlsson, fastighetsansvarig, Mathem.