Klimatsmart storkök åt ICA

Labkyl har kylentreprenaden till det storkök ICA bygger i samband med uppförandet av sitt 25 000 kvm stora E-handelslager i Brunna. Det är också Labkyl som med sin klimatneutrala och energieffektiva DLE-teknik ansvarar för kylentreprenaden av själva E-handelslagret.

Storköket kommer fungera i hop med personalmatsalen för de som jobbar på lagret. Köket har kapacitet att tillaga 500 portioner per dag, varav 250 portioner till matsalens gäster och ytterligare 250 portioner till annan verksamhet.

Labkyl startade projekteringen av storköket direkt efter sommaren 2020 och är nu i full gång med att installera kyltekniken till tre kylrum, ett frysrum, kylbänkar, serveringstorg, kylskåp,  nedkylningskylskåp m m. Kylan kommer från ett mindre CO2-aggregat som uteslutande förser tillagningskök och matsal med kyla och värme.

Labkyls beställare är Storköksgruppen - en specialist på storköksmaskiner och inredning till offentliga kök och restauranger.  I det här projektet står Storköksgruppen bland annat för all fast inredning.

-Jag har inte jobbat med Labkyl tidigare men fram till nu har vi bara goda erfarenheter och är väldigt nöjda. Hela den här byggnaden och inte minst tillagningskök och matsal tar hänsyn till miljön och vår gemensamma framtid. All fast köksutrustning är till exempel energisnål för minimal klimatpåverkan. Sedan vet jag att Labkyl uteslutande arbetar med CO2 kyla vilket inte ger något klimatavtryck överhuvudtaget. Det här är ett stort och spännande uppdrag som kommer bli fantastiskt fint när det är klart, säger Fredrik Nilsson, projektledare på Storköksgruppen.

-    Det är alltid roligt att arbeta med specialister. Det märks vilken erfarenhet och spetskunskap Storköksgruppen besitter när det gäller entreprenader av den här sorten, säger Viktor Wilson, projektledare på Labkyl.

 

ICAs E-handelslager är ett av de största lagerprojekt Labkyl medverkat i. Två stora DLE aggregat kommer leverera klimatneutral kyla till 13 000 kvm kyld yta och 1 700 kvm frysrum. Storleken på projektet tillsammans med de många tekniska finesserna gör uppdraget banbrytande. En längre artikel om ICAs E-handelslager kommer i början av 2021.