ICA Kvantum Liljeholmens Vision - Europas främsta livsmedelsbutik

ICA Kvantum Liljeholmen arbetar med sin vision om att bli Europas främsta livsmedelsbutik. Labkyl har följt med i den stora ombyggnationen som internt kallas ”Matresan” och sett till att butikens kyla är uppdaterad till CO2-teknik.

Matresan är butikens väg mot att bli en butik med extra allt. Till sin hjälp har de bland annat haft IDEI [ai:di:ai] - ett prisbelönat design och produktionsbolag med snart 20 års erfarenheter av att arbeta med fysiskt varumärkesbyggande. Deras affärsidé bygger på en one-stop-shop. Det innebär att de kan ta ett projekt från idéfasen hela vägen till förverkligandet.

-Vi försöker genomföra vår kunds vision. ICA Kvantum i Liljeholmen ville skapa sig en unik identitet och förmedla den känslan och upplevelsen till butikens kunder. I dag är varje avdelning i butiken sin egen huvudperson. All personal i butiken är extremt kunnig oavsett avdelning. Vinbaren som serverar kvalitetsviner tillhör topp fem i Stockholm och har självklart en egen sommelier till hjälp, säger Jan-Ove Sönnerbo, butiksdesigner på IDEI.

Hur många andra butiker har egen vinbar, juicebar konditori och bistro med restaurangkök?

De olika avdelningarna har fått namn och design för att skapa förväntan. Mejeridelen kallas Gården, avdelningen för kolonialvararor för Skafferiet, brödavdelningen för Bageriet och så vidare.

Butiken som helhet är genomtänkt och skapar upplevelser. Det är inte konstigt att den får besök från när och fjärran för att se vad man kan åstadkomma med en livsmedelsbutik.

Labkyl har varit med på hela Matresan och deras uppdrag genomfördes i två etapper med en pandemi emellan.

Etapp 1 innebar att genomföra rördragning samt konvertering av nio kylrum och två frysrum samt ett antal frysenheter. Det kan nämnas att rördragningen var lång. Från det nybyggda maskinrummet genom hela garaget och längst in i gallerian till butiken.

Etapp två innebar bland annat att byta ut samtliga kyldiskar, vilket var många. Den här Kvantumbutiken har nästan lika många kyldiskar som en stor Maxibutik. Varje millimeter av butiken är väl genomtänkt.

- Idén till den här satsningen har funnits i många år och nu när den äntligen blev av är vi ett steg närmare vår drömbild. En sådan här stor ombyggnation brukar medföra att olika problem uppstår. När det gäller Labkyl har det varit problemfritt. Jag har knappt märkt att de varit här och det tycker jag säger allt om deras yrkesskicklighet - kompetenta, kommunikativa och självgående, säger Marcus Lindberg, butikschef på ICA Kvantum Liljeholmen.

-Om jag får skryta så är det ett fantastiskt jobb vi utfört i en av Sveriges coolaste butiker. Jag är glad över att ha fått delta i det här projektet. Samarbetet med samtliga inblandade parter har fungerar utmärkt. Det enda som återstår nu är att omvandla det gamla maskinrummet till ett rum för beredning av matlådor samt catering, säger Viktor Wilson, projektledare på Labkyl.