Fossilfri fabrik i Kungshamn!

Målsättningen för Orkla Foods Sverige är att göra produktionsfabriken i Kungshamn fossilfri. Ett led i det är att energi- och miljösäkra hela kyl- och värmesystemet. 
Projektet startade 2021 och har nu kommit halvvägs med installationsarbetet, under våren kommer systemet testköras och driftsättas. När allt är klart ska två DLE (Delta Lift Energy)-aggregat stå för anläggningens totala behov av klimatneutral kyla och värme.

DLE-aggregaten med kring koncept ingår i sin tur i en hållbarhetscirkel. Till anläggningen i Kungshamn kommer marin råvara som förädlas. Allt processvatten inklusive fiskrens och andra biprodukter blir till biogas hos Rena Hav. Med biogasen har man minskat behovet av propan för framställning av ånga och värme i fabriken med 75%.

  • Hållbarhetscirkeln i Orkla Foods Kungshamnsanläggning är klockren. Det här blir en mönsteranläggning som jag tror många andra beställare kommer vara intresserade av att både besöka som få information om. När allt är klart har anläggningen fått ett miljövänligt och driftsäkert system med höggradig återvinning av energi, säger Patrik Larsson, vd på Labkyl.
  • Vi på Orkla Foods strävar mot en fossilfri verksamhet och vi är nu på god väg. Vi ska ha uppföljande möten framöver för att se vilka fler möjligheter vi har att återanvända energin från DLE-aggregatet. Efter att varmvatten och uppvärmning tillgodosetts kommer upptining av fiskblock eller avfrostning av kylrum ligger nära till hands, säger, Jan Persson, Fastighet  och Mediachef, Orkla Foods i Kungshamn.

I projektet samverkar Labkyl och Dahlmans Kylteknik och påvisar de fördelar och synergieffekter som samarbetet inom Nordic Climate Group ger. Den miljövänliga lösning de installerar är mycket prisvärd i förhållande till de flesta andra tänkbara alternativ. Dessutom ger den extremt goda energihanteringen på alla plan i slutänden en mycket god totalekonomi.

Orkla är Nordens ledande aktör av varumärken och konceptlösningar till dagligvaruhandel samt storhushåll. I Sverige har Orkla ett femtontal lokala anläggningar och drygt 3000 anställda. Orkla Foods Sverige AB i Kungshamn har ett tjugotal produktionslinjer där de tillagar kaviar, makrill, sill, matjessill, ansjovis, såser, pastejer, fiskbullar och stuvningar till deras olika marknader. Där finns också en råvarucentral för råvaror med en lagringskapacitet på ca 100 000 tunnor.