CO2 installation i City Gross Eskilstuna

City Gross-butiken i Eskilstuna är redan från starten Svanen-märkt och med bland annat KRAV-märkt kötthantering, men har också satsat på miljövänlig och energieffektiv kyla.

Labkyl fick totalentreprenaden på kyla samt styr och regler när den nya City Gross-butiken byggdes i Eskilstuna. Projekteringen genomfördes vintern 2017/2018, produktionen startade i februari 2018 och butiken öppnade den 14 november samma år.

I butiken installerades dubbla CO2-aggregat för att erhålla högsta driftssäkerhet. Totalt installerade Industri & Laboratoriekyl 127 kyl- och frysobjekt i form av kyl- och frysdiskar, kyl- och frysrum, jässkåp med mera. Värmeåtervinningen går till uppvärmning och tappvarmvatten.

-Att måna om miljön känns ju oerhört viktigt, och att vi redan inledningsvis är både Svanen och Krav märkta känns roligt och bra! Svanen-certifieringen omfattar ett antal tuffa kriterier som triggar oss till ständig förbättring inom miljöområdet. Ett av dessa områden är energieffektivitet och en viktig faktor för att uppfylla kraven i en verksamhet som vår, är att ha energieffektiva kylar som har låg påverkan på växthuseffekten, säger Carina Palm, butikschef på City Gross i Eskilstuna.

- Det här är den största butiken jag varit med och byggt. Bara säljytan är på 3750 kvm. Uppdraget genomfördes problemfritt. Vår uppdragsgivare Bergendahl stod för ett bra underlag. Det är också oftast enklare att arbeta i en nybyggnation jämfört med en ombyggnation, säger Viktor Wilson, projektledare på Industri & Laboratoriekyl.

Bild: Invigningen av den nya butiken i november 2018, fotograf Emelie Otterbeck