Från vårdbiträde till kyl- och värmepumptekniker

Sex finalister utkämpade traditionsenligt kampen om mästartiteln under Yrkes-SM i kyl- och värmepumpteknik. Efter tre dagars tävlande på Gymnasiemässan, 20-22 november, stod det klart att Linnea Carlsson från LL Kylteknik i Kristianstad är årets vinnare.

Finalen på Yrkes-SM bestod traditionsenligt av ett kortare teoriprov och ett längre praktiskt prov där en kylkrets huvudkomponenter byggs ihop och körs igång, så även i år.

- Det är chockerande och jätteroligt att vinna tävlingen, sa Linnea Carlsson, direkt efter att resultatet meddelats vid prisutdelningen. Gymnasiemässan har cirka 25 000 besökare, och riktigt så många brukar inte inspektera kylteknikerns jobb till vardags.


- Först var jag lite nervös över att jobba inför publik, men det släppte snart när jag fokuserade på uppgiften, och så var jag säker på att Mats Carlsson som stod bredvid mig skulle vinna, eftersom han jobbade på väldigt snabbt, så då slappnade jag av ännu mer, säger Linnea.

- I vardagsjobbet får ju inte kunderna märka av ifall teknikern blir förvirrad eller uppstressad, publik är något vi måste lära oss att hantera, säger Linnea.

Läs hela artikeln hos Svenska Kyl & Värmepumpföreningen >>