TESAB-kedjan hjälper oss att leda utvecklingen

NKI Kyl AB är ett framgångsrikt TESAB-företag i Örnsköldsvik som sedan 50-talet arbetat med att projektera, installera och serva kommersiell kyla, komfortkyla, värmepumpar och mobilkyla åt livsmedelsbutiker, industri, kontor och restaurang. Vi tog pulsen på deras säljchef Anders Jäger för att ta reda på hur NKI Kyl jobbar och deras syn på framtiden.

Varför är det bra för NKI Kyl att ingå TESAB-kedjan?

- Därför att det ger framgång. Samarbete och kompetensutbytet mellan franchaiseföretagen skapar kunniga medarbetare och starka, innovativa företag. Inom t ex modern kylteknik med CO2 som köldmedia erbjuder vi spetskompetens. Den kompetensen hade inte vi på NKI Kyl haft om vi inte var en del av TESAB-kedjan. Fortbildning är en annan viktig pusselbit. Nu t ex genomförs en utbildningssatsning med fokus på styrutrustning i samarbete med Danfoss för TESAB-kedjans tekniker. Det är en utbildning i två steg som genomförs på många olika orter över hela Sverige. Ska vi fortsätta ligga i topp så krävs det skräddarsydda utbildningar inom den senaste tekniken. Generellt har TESAB-företagen hög kompetensnivå.

Hur går det för er på NKI Kyl?

- Det kommer in nya spännande och utmanande uppdrag hela tiden. Vi är väldigt tacksamma över att våra kunder ger oss förtroendet att ansvara för deras projekt. Framför allt att de är så villiga att investera i nya, moderna och miljövänliga kylanläggningar med CO2 som köldmedia. Det är inte ett helt självklart val ekonomiskt sätt men våra kunder ser saker och ting på sikt. Investeringskostnaden är initialt högre men driftsekonomin blir bättre. Det går att räkna hem vartenda uppdrag.

Vilken typ av uppdrag arbetar ni med just nu?

- Just nu har vi ett pågående uppdrag i Själevadsskolan i Örnsköldsvik, värt ca sex miljoner kronor. Vi på NKI Kyl arbetar med både kyla, storkök och kommersiella tvättstugor. I det här uppdraget ingår installation av ett helt nytt kylsystem med CO2 som kylmedia samt all storköksutrustning som ugnar, kylar, frysar, kokkärl m m. Skolan är redan från början byggd för att vara energieffektiv och då passar våra lösningar beställaren som handen i handsken.

Är det här ett typiskt uppdrag?

- Vi arbetar mycket med olika livsmedelsbutiker. I förra veckan fick vi in ett nytt uppdrag i en Ica-butik i Junsele. I det projektet ingår både installation av en ny modern kylanläggning samt nya frys- och kyldiskar. Utanför Nora ska det byggas upp en helt ny Ica-butik som delvis är finansierad av både kommun, landsting och olika intresseföreningar. Anledningen till den insatsen är att det saknas livsmedelsbutik för ortsborna och om samhället ska överleva måste de bofasta ha en butik i sitt närområde. Den butiken har vi projekterat och kommer installera en kylmaskin samt kyl- och frysmöbler. I dagarna har vi precis slutfört en annan Ica-butik i Nordingrå vid höga kusten. Också den med miljövänlig kyla.

Hur ser framtiden ut för NKI Kyl?

- Framtiden är ljus. Vi kommer att expandera både geografiskt och med personal. Vi har precis anställt tre nya tekniker och från Norge har vi fått tag i en duktig arbetsledare. Det kommer hända mycket spännande inom de här företaget under 2017. Vänta så får ni se!