Tankar från en nybliven kyltekniker

Max Lundgren är precis nyutexaminerad från Parkskolan, en av Örnsköldsviks Gymnasieskolor, där han studerat VVS-programmet med inriktning kyla. Han har gjort sin APL hos oss, sitt tredje år på gymnasiet, och blev direkt efter sin examen erbjuden jobb hos oss på NKI.

Var det en självklarhet att ta jobb hos oss efter din APL-tid här?

Ja. Min plan redan innan jag började gymnasiet var att bli kyltekniker och NKI är det främsta kylföretaget i stan.

 

Kul att du hade stora mål redan som ung!

Hur kommer det sig att du visste att kyltekniker var något för dig så tidigt?

Jag ville göra något som jag aldrig gjort tidigare. Jag har provat på så mycket olika saker, men aldrig kylteknikeryrket, eftersom det är lite nischat. Det som gjorde mig intresserad av just kylbranschen var när vi fick vår luftvärmepump installerad hemma hos oss, jag tyckte det verkade spännande!

 

Du blev erbjuden att ta ditt kylcert redan innan du gått klart skolan, hur kändes det? Var du redo efter din APL hos oss?

Jag kände mig redo. Jag har haft den stora möjligheten att få jobba med mycket kunniga och pedagogiska tekniker som hjälp mig mycket, både teoretiskt och praktiskt inför certifieringen, så jag kände mig rätt lugn. Det var skönt att kunna börja jobba med köldmedierna direkt från första anställningsdag och veta att jag får fara själv på egna jobb.

 

Är det stor skillnad i ditt arbete nu mot när du var ”lärling” hos oss?

Den stora skillnaden är ju att jag får göra allting på egen hand, jag har en egen bil och blir tilldelad arbetsuppgifter precis som vilken annan tekniker på företaget. Skulle jag känna mig osäker på något jobb så vet jag att jag bara kan lyfta luren och ringa en kollega som guidar mig i rätt riktning.

 

Är NKI en bra arbetsplats för en nyutbildad kyltekniker?

Jajjamen! Alla tekniker på firman har förståelse över hur det är att vara ny och hur pass stort område det är som vi jobbar med. Jag har mycket bra kontakt med alla tekniker och känner att jag kan prata med alla.

Tack Max, vi önskar dig all lycka till!