Medarbetarintervju med Petra Hanzon, NKI!

Hej Petra!

Nu har du jobbat på NKI Kyl sedan maj 2018 - vad jobbar du med och hur trivs du?
Min tjänst är säljare och ekonomiassistent, men på ett litet mindre företag får man hjälpa till med det mesta som behöver göras.

Säljjobbet innebär mycket social kontakt med kunder, jag jobbar i huvudsak med försäljning av värmepumpar och luftkonditionering, men även maskiner för luftbehandling samt lite kaffemaskiner och kaffetillbehör. Som tillhör till detta är det mycket bakomliggande arbete så som offerthantering, ordererkännanden, planering av eventuellt montage, arbetsordrar till tekniker, inköp av maskiner, lagerhantering samt fakturering.

Vad gäller ekonomiassistent är det alltså fakturering samt kund- och leverantörsreskontra. Här gäller det att ha koll på siffror; prislistor, personnummer, fastighetsbeteckning, ROT-avdrag med mera.

Hur kommer det sig att du blev ekonomiassistent och säljare för värmepumpar och kaffemaskiner på ett kylföretag?
NKI Kyl har många ben att stå på, inte enbart kyla. Vad innebär förresten kyla för dig? För oss är det kyla i butiker, serverrum, villor, kontor, restauranger, bilar, lastbilar, bussar, kyl & frysrum, ja du förstår, i princip överallt där kyla önskas, där kan vi vara med och hjälpa till.

Vi jobbar även med restaurang- och storköksutrustning, tvättstugeutrustning, värmepumpar, processindustri (kyla, värme, ventilation) samt energioptimering (kyla, värme, ventilation).

Vad är det första du gör när du kommer till jobbet?
Ekonomi – kund och leverantörskontrat skall gås igenom varje dag.

Hur ser resten av en typisk dag ut för dig?
Ingen dag är den andra lik; kundmöten, ta emot kundsamtal, lägga inköpsbeställningar, planera montage, lagerhantering, butikshantering, fakturering, kund och leverantörsreskontra bland annat. Jag jobbar även lite med hemsidan och marknadsföring. 

Vad tycker du är viktigt för att trivas på jobbet?
Kollegorna och utmaningen i jobbet man utför.

Hur tror du att kylbranschen ser ut om 10 år?
Jag hoppas att det finns mer allmänkunskap och förståelse för kylbranschen och vad den faktiskt betyder.

Vad är det bästa med att arbeta som administratör?
Jag gillar att vara spindeln i nätet. Att hålla koll på saker, planera och vara förberedd för eventuella saker som kan inträffa tycker jag är en utmaning.

Vilka utmaningar finns inom yrket?
Bristen på kyltekniker framförallt.

Avslutningsvis 3 snabba frågor.
Kaffe eller annan dryck? Mjölk, alltid mjölk 😊
Serier eller filmer? Både och!
Daim eller Snickers? Inget av dem, gillar inte choklad.