ICA Maxi i Torslanda satsar på CO2!

NR Kyl har fått i uppdrag av ICA Maxi i Torslanda att i två etapper konvertera butiken till en energieffektiv och miljövänlig butik med hjälp av CO2. Projekteringen pågår för fullt och de första installationerna tar sin början nu i vår.

Konverteringen skulle enligt plan egentligen startat efter sommaren men den befintliga frysmaskinen visade sig vara i ganska dåligt skick. För att minska belastningen på den valde NR Kyl att redan innan sommaren byta ut några kylar och frysar.

Efter sommaren fortsätter arbetet med att ta bort de gamla kyl- och frysmaskinerna och ersätta dem med nya samt byta ut resterade kyl- och frysmöbler.

- Det är med skräckblandad förtjusning vi går in i det här projektet. Jag har inte full kontroll utan det är NR Kyl som kommer se till att allt klaffar. Vi litar på NR Kyl och är väldigt nöjda med dem. Vi har ett serviceavtal med dem sedan ett år tillbaka. Deras medarbetare är väldigt tydliga, berättar alltid vad de ska göra och återkopplar när de är klara. För mig är det viktigt att ha en bra dialog med tydlig kommunikation i båda riktningarna. Det kravet uppfyller NR Kyl med råge. När de är klara har vi fått en butik som blir mycket  fin och miljövänlig, säger Annelie Hjerth, Butikschef, ICA Maxi i Torslanda.

- När vi är klara med den här butiken kommer den inte bara vara mer miljövänlig än tidigare utan också betydligt mer energieffektiv. Det kan bli frågan om en stor energibesparing för ICA Maxi i Torslanda. Att förutsättningarna är så goda för just den här butiken beror på att det i dag står många öppna kylmöbler i butiken som drar mycket energi. De kommer att bytas ut till stängda. Dessutom är CO2 aggregatet i sig betydligt mer energieffektivt än det köldbärarsystem som finns i dag. Till aggregatet kopplar vi värmeväxlar som ger hög värmeåtervinning. Återvinningen kommer mer än väl att täcka hela butikens behov av värme på årsbasis, säger Viktor Eriksson, projektledare på NR Kyl.

 

På bilden: Annelie Hjerth, butikschef, ICA Maxi i Torslanda och Sara Nordin, kylmontör, NR Kyl.