Medarbetarintervju med Emil Sundgren

Hur ser kylbranschen ut om 20 år? Det är en av frågorna vi ställt till vår kyltekniker Emil Sundgren.

Hej Emil!

Hur kommer det sig att du blev kyltekniker?
Min kusin arbetar som kyltekniker. När jag och min flickvän flyttade från Karlstad till Göteborg så hade jag inget arbete. Jag hittade en utbildning till kyltekniker här i Göteborg. Jag rådfrågade min kusin och han tyckte absolut att jag skulle prova.

Hur kan en dag se ut för dig?
Jag arbetar som servicetekniker så mina dagar ser väldigt olika ut. Vissa dagar är jag på 3 olika ställen under en dag och ibland kan jag vara några dagar på ett och samma ställe. Jag gillar variationen och att få lösa problem.

Vad tycker du är viktigt för att trivas på jobbet?
Att alla har sort engagemang, både ledning, tekniker och montörer.
Att det även finns en klar struktur för hur arbetet skall genomföras. Jag tycker också det är viktig att man är öppen, rak och säger vad man tycker så att stämningen på arbetsplatsen blir så bra som möjligt. Det är trevligt att kunna ha trevligt.

Hur tror du att kylbranschen ser ut om 20 år?
Den kommer vara större, eller den behöver vara större. Jag tror att det är en tydligare uppdelning mellan ”småfacken” i branschen. Färre men större aktörer. Fokus på miljövänliga köldmedium, det är ett måste.

Vad är det bästa med att arbeta som servicetekniker?
Jag tycker om att mina dagar ser väldigt olika ut men att jag samtidigt oftast har möjligheten att planera mina dagar själv, jag vet vad som behöver göras och sedan är det jag själv som lägger upp dagen om det inte är akuta fall.
Jag tycker även om att spara på resurserna, att laga istället för att köpa nytt.

Vad är nackdelarna med att arbeta som kyltekniker?
Om det är något som går fel så kan ibland situationen bli lite stressig. När man vet att man behöver åtgärda ett fel inom ett visst tidsspann så att inte varor för en stor summa pengar ska bli förstörda.

Vilka kvaliteter tycker du är viktiga hos en kyltekniker?
Att man ger en god service. Att man har ett gott bemötande och förklarar för kunden i korta drag vad man skall utföra och varför. Det är också viktigt att man är intresserad och vill lära sig nytt, kylbranschen utvecklas ständigt.

Vilka utmaningar finns inom yrket?
Att man är någorlunda realistisk när man beräknar hur lång tid ett jobb tar. En god planering och bra framförhållning är a och o.

Avslutningsvis 3 snabba frågor.

Pressdelar eller lödning? Lödning!

Vatten eller kolsyrat vatten? Kolsyrat.

Semla eller chips? Här kan jag nog inte välja, båda är lika gott.