NR Kyl hjälper ICA Maxi i Partille till stora energi- och miljöbesparingar!

ICA Maxi Partille var en av de första butikerna i Sverige som vågade satsa på C02 aggregat, en konvertering gjordes redan 2006. 11 år senare byter nu NR Kyl ut C02 aggregaten till modernare för ytterligare energieffektivisering.

 

ICA Maxi i Partille var en av de första butikerna i Sverige att satsa på CO2 i modern tappning. Redan 2006 genomförde de sin konvertering till första generationens CO2-aggregat. Tio år senare genomför nu NR Kyl, som ingår i TESAB-kedjan, ett skifte till den senaste generationens moderna CO2-aggregat. Projekteringen startade våren 2017 och uppdraget delades upp i två etapper. Första etappen var klar i månadsskiftet juni, juli och innebar leverans och driftsättning av det första av två nya CO2-aggregat. Ombyggnation av mejeriavdelning, kylrum och kyldiskar ingick också i etapp ett.

 

  • Aggregaten som sattes in för elva år sedan har trots barnsjukdomar och brist på anpassade komponenter fungerat bra. Problemet är att det är svårt att få tag i reservdelar och många av de delar som användes för tio år sedan har en benägenhet att läcka. Vår bedömning är att maskinparken kan bli ett riskmoment. Allt annat i ICA Maxi i Partille är däremot helt förberett för CO2 . Det här är en butik som varit miljövänlig i tio år. Nu hjälper vi dem att spara och återvinna energi ytterligare. Vi fokuserar på energislukare och i det här fallet är det kylmöblerna som är gamla och saknar dörrar eller lock, säger Viktor Eriksson, projektledare på NR Kyl.

 

-Det är här en ganska stor butik med ca 4000 kvm säljyta. 2006 trodde vi så pass mycket på CO2 att vi vågade satsa på den nya tekniken. Det har vi inte ångrat och nu gör vi nästa satsning. Syftet är att spara energi och öka driftsäkerheten. Vi ville slippa oroa oss för driftstopp mitt i natten. Nu får vi en energisnål och driftsäker maskinpark som också är till fördel för miljön. Jag personligen slipper oroa mig för att något ska hända när jag går och lägger mig på kvällen. Vi är jättenöjda med NR Kyl. De är proffsiga, sakkunniga och vet vad de gör. Vi har ett mycket bra samarbete, säger Michael Strindeborn, butikschef på ICA Maxi i Partille.

Etapp två beräknas var klar till årsskiftet. Då byts de gamla kylmöblerna ut mot nya som därefter kopplas upp till de nya aggregaten. Därefter demonteras de gamla aggregaten.

ICA Maxi i Partille är ett föredöme med sin framsynthet och tidiga CO2-satsning. Uppgraderingen som nu genomförs kommer ge butiken betydande energi- och miljöbesparingar.

I dag är det många livsmedelsbutiker som ännu inte gjort sin konvertering och riskerar att få problem vid F-gasförordningens stoppdatum 2020.

 

På bilden fr vänster; Otto Tavastila, Michael Strindeborn.