Utbildningsansvarig på plats

Idag välkomnar vi Mikael Dagberg på hans första officiella dag som utbildningsansvarig i TESAB-kedjan. Vi passade på att ställa några frågor!

Idag välkomnar vi Mikael Dagberg på hans första officiella dag som utbildningsansvarig i TESAB-kedjan. Vi passade på att ställa några frågor!

Vad blir ditt första uppdrag i TESAB?
Det blir en mix av flera uppdrag skulle jag vilja säga. Först och främst så måste jag inventera behovet av utbildningar inom TESAB och sedan får det bli en prioritering av vad som är mest bråttom. När det är klart och utbildningarna rullar på så kommer jag att ta tag i vidareutbildning av till en högre nivå för främst teknikerna.

Hur känns det att komma ut ”på fältet” och utbilda?
Det ska bli jättespännande att byta inriktning på utbildningarna. Förut har jag utbildat mestadels ”nybörjare” inom kylyrket, och nu ska jag utbilda tekniker med redan goda kunskaper. Det kommer att ställa mycket högre krav på mig som utbildare men det kommer också att krävas mer av utbildningsmaterial och kurslitteratur. Utmaningar är dock alltid spännande och jag ser verkligen fram emot min nya roll.

Vad är dina förväntningar i din nya roll?
Jag hoppas och tror att även jag ska få lära mig en massa nya saker. Det finns så oändligt mycket kunskap inom olika områden i TESAB och det gäller för mig att suga upp den kunskapen och förmedla den vidare så att alla inom TESAB får samma förutsättningar.

Hur länge har du arbetat med kylteknik?
Jag har ”fuskat” mig fram i kylbranschen sedan 1986, det blir 33 år till sommaren.
Jag började som lärling i Katrineholm och har sedan sakta men säkert lärt mig mer och mer. Efter några år kunde jag kalla mig tekniker med inriktning på felsökning och reparation av värmepumpar som huvudsyssla. Därefter så jobbade jag med teknisk support och felsökning hos en värmepumptillverkare vilket även gav mig många nya kunskaper om sekundära system. De sista 7 åren har jag jobbat på INSU, eller det som tidigare var IUC som utbildare inom just kylteknik.

Vad ser du som den största utmaningen för kylbranschen i framtiden?
Den absolut största utmaningen för branschen är att fylla på med duktiga tekniker för att säkerställa kompetensen även i framtiden. Det finns ett skriande behov av rekrytering inför framtiden. Nästa stora utmaning är att minska det totala fotavtrycket i vår miljö för att säkerställa ett hållbart samhälle lång tid framöver. Här kommer det att krävas både ny teknik och kanske nya köldmedier för att åstadkomma detta. En mycket viktig del i detta är att på ett bra sätt utnyttja den värme energi som våra kyl och frysaggregat faktiskt producerar. Vi behöver ett bättre helhetstänk.

Tre snabba
Pizza eller pasta - Pasta
Bil eller MC – Bil och MC, är total motorsportnörd och åker gärna MC när jag har ledigt
Vår eller höst - Vår

Mikaels kontaktuppgifter
Telefon: 072-230 72 70
E-post: mikael.dagberg@tesab.se