Mer än bara kyla och värme, de är våra nya klimatarbetare.

Kyl- och värmepumpbranschen saknar idag 20% av den totala teknikerkåren, det motsvarar nästan 1200 personer. Det är personer som skulle kunna anställas omgående om de fanns tillgängliga, och man räknar med att ytterligare 500 stycken skulle kunna anställas årligen i en femårsperiod.

Men det räcker inte med att säga att det finns jobb, dagens jobbsökande är mer målmedvetna och tycker det är viktigt att organisationerna de jobbar inom tar ställning i olika frågor och tar ansvar för sin omvärld.

Och ska vi gå rakt på sak är klimatrapporterna mörka i dagsläget. Vi går mot högre temperaturer, torka, bränder och översvämningar. Det ekologiska fotavtrycket stora företag och organisationer skapar måste tas på allvar.

” Kyltekniker kommer aldrig kunna bytas ut mot robotar.

 

Den tekniska utvecklingen går snabbt. Och vi har egentligen de rätta verktygen med miljövänliga köldmedium. Men på varje kylföretag fattas det flera kyltekniker.

Hur lockar man in kyltekniker till en snabbt utvecklande bransch som få vet om? Som dessutom har större möjlighet att påverka framtidens miljö än till exempel en kärnreaktor? Detta är den stora frågeställningen många i kylbranschen dagligen tampas med.

 

” Jag hade ingen teknisk erfarenhet innan jag började utbildningen. Det är mycket tekniksnack men det är också väldigt greppbart.

 

Utbildningar som möter både branschens behov och som samtidigt kan komprimeras och effektiviseras för att möta den nutida befolkningens rastlöshet är en av lösningarna.

INSU bedriver i dagsläget en sexmånadersutbildning för kyl- och värmepumpstekniker i Katrineholm där teoretiska utbildningsveckor varvas med praktiska träningsveckor på kylföretag.

TESAB har pratat med Jonathan Dahlman och Per Hågensen som precis påbörjat denna utbildning. Jonathan kom i kontakt med yrket genom familjeägda kylföretaget Dahlmans Kylteknik i Uddevalla och Per fick tips från brorsans kompis.

”Innan han tipsade mig om kylbranschen hade jag ingen aning om att den existerade. Jag trivdes inte i min nuvarande arbetsmiljö och kände att jag behövde utvecklas, så fick jag höra att de söker kyltekniker”, säger Per.

För Jonathan var det annorlunda. ”Även om jag växt upp inom en familj som jobbat med värme och kyla väldigt länge så var inte tanken att jag skulle bli kyltekniker. Jag ville bli fastighetsmäklare och pluggade ekonomi och juridik. Men jag har med tiden insett vilket roligt och varierat yrke det verkar vara, dessutom hur mycket branschen kan påverka det rådande klimathotet”, säger Jonathan.

Jonathan Dahlman och Per Hågensen

Ett varierat och stimulerande yrke är något utbildningsansvarig för kyl -och värmepumpstekniker Jörgen Björklund kan skriva under på. ”När vi tittar på en teknikers arbetsuppgifter så kan man säga att dagens tekniker blir mer och mer multidisciplinär. Andra yrkesroller kan vara mer nischade, medan vår bransch ständigt drivs av den nya tekniken samtidigt som en kyltekniker aldrig kommer kunna bytas ut mot robotar”, säger Jörgen.

” Miljöaspekten gör att vi måste gå igenom gårdagens teknik, dagens teknik och morgondagens teknik i utbildningen eftersom teknikerna kommer jobba med alla tiders teknik, kanske till och med samtidigt.

 

En stark inriktning i utbildning är det enorma miljöansvaret branschen bär, och därmed även den enskilda kylteknikern.

”Miljö och klimat ligger som en röd tråd i utbildningen i och med den rådande f-gasförordningen. Miljöaspekten gör att vi måste gå igenom gårdagens teknik, dagens teknik och morgondagens teknik i utbildningen eftersom teknikerna kommer jobba med alla tiders teknik, kanske till och med samtidigt. Ska du konvertera ett system med nytt köldmedia krävs det ju kunskap att kunna hantera det gamla köldmediet”, säger Jörgen.

 

För någon som är intresserad och vill göra en skillnad för miljön är detta rätt bransch att utbilda sig inom.

Alla tre vill också påpeka att även om kyltekniker innehåller begreppet teknik krävs det inte mycket teknikintresse för att tycka yrket är intressant.

”Jag hade ingen teknisk erfarenhet innan jag började utbildningen. Det är mycket tekniksnack men det är också väldigt greppbart. Vi varvar mycket praktiskt och hands-on vilket gör allt väldigt pedagogiskt”, säger Jonathan.

Det som också är värt att säga, fortsätter Jörgen, är att utvecklingsmöjligheterna är många. ”Karriärvägar, vad ska jag göra sen? Det finns många olika yrkesroller i branschen även om vi just nu främst pratar kyltekniker. Man kan bli inköpsledare, arbetsledare, konstruktör, servicechef, projektledare, specialist på samverkande system.”

I och med att samhället är dynamiskt förändras företagsstrukturerna och man blir mer öppen för fler yrkesroller. Vem vet, i framtiden kanske även de minsta kylföretagen har en hållbarhetsansvarig.

TESAB är i alla fall övertygande. De kommer rädda framtiden – kyleleverna är de nya miljöhjältarna utan cape.

NOTE: I höst finns det 6 beviljade starter för att bli kyl- och värmepumpstekniker. Mer information och ansökan hittar du här.