Handlar´n i Ätran satsar på miljövänlig CO2-teknik

Att även mindre butiker kan satsa på hållbarhet är Handlar´n i Ätran ett bra exempel på. RM Kylteknik fick i uppdrag att konvertera hela butiken med energieffektiv och miljövänlig CO2 teknik.

De installerade nya kyl- och frysdiskar, batterier i kyl- och frysrum, ny mejerifront m m. Allt drivs av en CO2 mini-booster från Advansor. Till det är det kopplat värmeåtervinning som tillför butiken värme och varmvatten. Hela butiken är också uppkopplad och övervakad på samma sätt som en stor modern butik är i dag. RM Kylteknik kan på distans kontrollera temperatur, drift och larm dygnet runt.

- Det här är ett bra exempel på att det inte bara är stora butiker som tjänar på konvertering till CO2. Även mindre butiker bör framtidssäkra sin verksamhet, säger Helmuth Kärräng, vd på RM Kylteknik i Varberg.

- Jag ville vara ute i tid i och med att det är nya regler som gäller efter 2020. Ett miljövänligt köldmedium är inte bara bra för miljön utan är också energieffektivt vilket gör att jag kommer att spara pengar. Jag har också satsat på LED-lampor i hela butiken för att ytterligare stärka min miljöprofil. RM Kylteknik har varit väldigt serviceorienterade, duktiga och professionella under hela projektet, säger Dhiaa Kurdi, handlare på Handlar´n i Ätran.