Medarbetarintervju med Ida Klasson, RM Kylteknik!

Hej Ida!

Nu har du jobbat på RM Kylteknik ett tag, vad jobbar du med och hur trivs du?
Jag har varit anställd i 1 år men gjorde även min praktik här alla åren så allt som allt har jag och grabbarna hängt ihop i nästan 4 år!
Jag jobbar mest på Luft/Luft-fronten och står för de mesta när det gäller installation och kundbesök. Jag har även blivit medieansvarig, det är därför vår Facebooksida dragit igång på riktigt 😊

Hur kan en arbetsdag se ut för dig?
En vanlig dag för mig kan se ut på många olika vis. Ibland startar jag dagen ute hos privatperson, där jag installerar en Luft/Luft- värmepump. Dagen springer vidare med samtal där jobb skall planeras in eller kundbesök där jag kollar för framtida installationer. En och annan årskontroll hinner man alltid med, så man ligger på PLUS-sidan hos kollegorna 😉

Vad tycker du är viktigt för att trivas på jobbet?
Det är en bra stämning mellan kollegor samt mellan de som bestämmer. På RM är det alltid lika skönt att veta att vad problemet än är kan du alltid ringa upp valfri person och du får en saklig förklaring på hur problemet skall tacklas. Jag värdesätter att grabbarna har en god ton och att skämten har blivit mildare (har jag hört).

Hur tror du att kylbranschen ser ut om 10 år?
Jag tror att de flesta människor kommer höra mer om branschen och att den kommer blomstra. Personligen tror jag AC-delen av arbetet kommer öka då klimatet går mot varmare tider. Förhoppningsvis kommer mer människor tro vi gör mer än kolla på kylskåp, som allt som oftast blir den ”lätta” förklaringen när jag ska berätta om mitt jobb.

Vad är det bästa med att arbeta som kyltekniker?
Det är ett varierande yrke där en får testa allt från rördragning till att sitta ner och fundera på smarta lösningar. Ingen dag blir den andra lik och du får alltid träffa människor, vilket jag personligen värdesätter högt.

Vilka nackdelarna med att arbeta som kyltekniker?
Nackdelarna är väl när man snubblar över ett helt istäckt batteri i ett frysrum en fredagseftermiddag. Skämt åsido så skulle jag säga att jobba mycket självständigt kan hjälpa en växa men det är även väldigt krävande.

Vilka kvalitéer tycker du är viktiga hos en kyltekniker?
Våga lita på sig själv och våga utmana sig själv. Dagarna då hantverkare behövde vara tyngdlyftare är sedan länge förbi, du behöver bara veta dina gränser. Din kropp kommer inte hålla förevigt även fast du vill, det är viktigt att inte glömma bort.

Vilka utmaningar finns inom yrket?
Ständigt finns det ny teknik att bemästra och du kan aldrig bli fullärd. Inget jobb är det andra likt även fast det på papper är exakt samma sak som skall göras. En annan utmaning är att bemöta människor, ingen är den andra lik.

Vi avslutar med 3 snabba frågor!

Pressdelar eller lödning? 

Coca Cola eller Pepsi?, eller kan man välja ett stort glas Limevatten gör jag det 😉

Choklad eller Lakrits?